Rotbehandling

Rotfyllning är en tandvårdsbehandling som utförs för att behandla och bevara en tand vars pulpa (det inre mjuka vävnaderna, inklusive nerver och blodkärl) har blivit infekterad eller inflammerad.

Hem » Behandlingar » Rotbehandling

Varför behövs rotfyllning?

Rotfyllning utförs vanligtvis när pulpan i tanden är skadad på grund av djup karies (hål i tanden), tandtrauma (skada på tanden) eller andra orsaker. Om infektionen inte behandlas kan det leda till tandvärk och mer allvarliga problem, såsom abscessbildning.

Processen för rotfyllning:

Avlägsnande av pulpa. Den infekterade eller inflammerade pulpan avlägsnas. Tandläkaren rensar också ut eventuella bakterier eller infektionsämnen från tandens rötter. De rensade rötterna fylls sedan med ett biokompatibelt material, vanligtvis guttaperka, för att förhindra ytterligare infektion.
Tandläkaren förseglar tanden med en temporär eller permanent tätningsmaterial för att förhindra framtida infektioner.

Patienten kan uppleva lite ömhet eller svullnad efter rotfyllningen, men detta bör avta inom några dagar. Det är viktigt att följa tandläkarens råd för eftervård och uppföljande besök för att säkerställa att tanden förblir frisk.

Rotfyllning är en effektiv metod för att rädda en tand som annars skulle behöva dras ut på grund av infektion eller inflammation i pulpan. Det är dock alltid bäst att förebygga behovet av rotfyllning genom regelbunden tandvård och att behandla karies i ett tidigt skede.

BOKA UNDERSÖKNING

Sida publicerad:   2021-11-10
Senast uppdaterad:   2024-01-23
Granskad av:   Bita Amirkia – Leg. Tandläkare & VD

Har du några synpunkter till sidans innehåll? Maila till oss här

Behöver du tandvård?

Om du söker professionell tandvård i Kista har du kommit rätt. Vår tandklinik i Kista har ett team av erfarna tandläkare som erbjuder ett brett utbud av tandvårdstjänster, från grundläggande tandvård till mer avancerade behandlingar. Vi strävar efter att erbjuda högkvalitativ tandvård i en avslappnad och vänlig miljö, och vi ser alltid till att du känner dig bekväm och väl omhändertagen under din tid hos oss.

08-750 68 08

BOKA TID