Postoperativ information

För oss är det viktigt att du känner att vi är med dig hela vägen från ditt första samtal med oss till dess att din mun är helt läkt. Så tveka inte att prata med oss om du har några frågor eller funderingar.

Hem » Postoperativ information

Postoperativ information

Vi vet att vissa behandlingar är mer invecklade, efter vissa behandlingar kan du uppleva smärta när bedövning släpper. De vanligaste problemen är svullnad, svårighet att gapa, konstig smak,känselbortfall i det bedövade området och värk.

Det är svårt att veta före behandlingen vilka som får problem och i vilken utsträckning. Men det är viktigt att poängtera att flertalet patienter upplever inga eller mindre problem efter behandling och dem flesta kan till och med gå till arbetet samma dag eller dagen efter.

Några goda råd

Så länge du är bedövad ska du undvika att skölja munnen, äta och dricka. Låt såret vara! Undvik att vara där med tungan och att inte suga på såret. Detta för att koaglet som bildas i sårhålan ska få ligga kvar och underlätta läkningen. Undvik ansträngande kroppsarbete och träning.

Bedövning

Smärta uppkommer oftast när  bedövningen släpper. Det kan därför vara bra att ta en värktablett innan bedövningen släpper helt. Denna värk är mest påtaglig under de första timmarna och avtar i regel efter något eller några dygn.

Värktabletter som Ipren och Alvedon kan du lätt köpa receptfritt på apotek. Var noga med att läsa på respektive förpackning hur preparatet skall användas och i vilken dos.

Svullnad i operationsområdet uppträder normalt efter behandlingen och ibland även i ansiktet. Svullnaden avtar efter några dagar. Blåmärke kan även uppträda men är inget man behöver oroa sig för.
Vi använder oss av digitalröntgen för att undvika onödig strålning. Digitalröntgen avger upp mot 90 % mindre strålning än konventionell röntgen och bilderna kommer direkt upp på datorskärmen så att tandläkaren snabbt och enkelt kan ställa en diagnos.

Blödning

Under det första dygnet är det vanligt att det sipprar lite blod ifrån såret. Bit då ihop på de kompresser du fått av tandläkaren och undvik kroppsansträngning. Om du inte har några kompresser går det lika bra att bita ihop lätt på en ren kökshandduk i 30 minuter, men använd inte hushållspapper eller bomull. Sitt upp eller halvligg.

Upprepa detta 2-3 gånger om blödningen ej avstannat. Om blödning trots detta var god och kontakta kliniken eller sjukhuset.

Munhygien

Du ska borsta tänderna som vanligt men med viss försiktighet i operationsområdet då det kan vara ömt där i början. Som tidigare nämnt, låt såret vara!

Vi rekommenderar att skölja några dagar med klorhexidin-lösning som du kan köpa på kliniken.

Varning

Rökare löper ökad risk för besvär efter kirurgiska ingrepp i munnen!

Enligt vetenskapen finns det ett klart samband mellan rökning och komplikationer vid implantatbehandling.

Det finns ökade risker för att:

Implantatet förankras sämre i käkbenet
Benvävnaden bryts ner i anslutning till implantatet
Slemhinnan runt implantatet mår sämre
Rökare får oftare smärta och obehag vid implantatbehandling.

BOKA UNDERSÖKNING

Sida publicerad:   2021-11-10
Senast uppdaterad:   2022-03-02
Granskad av:   Bita Amirkia – Leg. Tandläkare & VD

Har du några synpunkter till sidans innehåll? Maila till oss här

Behöver du tandvård?

Om du söker professionell tandvård i Kista har du kommit rätt. Vår tandklinik i Kista har ett team av erfarna tandläkare som erbjuder ett brett utbud av tandvårdstjänster, från grundläggande tandvård till mer avancerade behandlingar. Vi strävar efter att erbjuda högkvalitativ tandvård i en avslappnad och vänlig miljö, och vi ser alltid till att du känner dig bekväm och väl omhändertagen under din tid hos oss.

08-750 68 08

BOKA TID