Tandlossning

Tandlossning orsakas av infektion pga av bakterier där tanden sitter fast och gör så att tanden sakta lossnar från käken. Du kan undvika detta genom att ha en god munhälsa och hålla dina tänder rena varje dag. Har du en pågående infektion är det viktigt att du får snabb hjälp.

Hem » Behandlingar » Tandlossning

Tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation orsakas av bakterier i munnen. Om tänder och tandkött inte rengörs bildas ett lager av bakterier längs tandköttets kant. Detta lager kallas plack. Om placket inte avlägsnas regelbundet uppstår en inflammation.

Det finns två huvudtyper av tandköttsinflammation:

Gingivit (tandköttsinflammation) är den medicinska termen för inflammation i gingivan (tandköttet). Det är en mild form av tandköttssjukdom som ger ett rött, svullet och blödande tandkött, särskilt när man använder tandtråd, borstar eller biter i något hårt.

Periodontit/parodontit: bakterieinfektion i tandfästet, också kallat tandlossningssjukdom. Detta är en vidareutvecklad form av tandköttssjukdomen och har samma symptom som gingivit. Paradontit kräver ibland kirurgisk behandling. Detta utförs då av oss eller vår specialist. I vissa fall kan man med hjälp av fosterproteiner stimulera bentillväxt och återfå benfästen.

Om du känner smak av blod, svullnad i tandköttet eller det börjar bli mycket tandsten bör du kontakta en av våra tandhygienister.

Vad är paradontit?

Paradontit är inflammation i tandköttet med bennedbrytning, är en vidareutvecklad form av sjukdomen och har samma symptom som gingivit. Paradontit kräver ibland kirurgisk behandling. Detta utförs då av oss eller vår specialist. I vissa fall kan man med hjälp av fosterproteiner stimulera bentillväxt och återfå benfästen.

BOKA UNDERSÖKNING

Sida publicerad:   2021-11-10
Senast uppdaterad:   2022-03-02
Granskad av:   Bita Amirkia – Leg. Tandläkare & VD

Har du några synpunkter till sidans innehåll? Maila till oss här

Behöver du tandvård?

Friska tänder gör det lättare att njuta av livets goda, därför hjälper vi på Tandclinic dig med allt som behövs för att dina tänder ska må bra. Våra ljusa och behagliga klinik i Kista är toppmodernt utrustad och vi utför allt ifrån enkla undersökning till specialisttandvård. Vi erbjuder pedagogisk och bra service.

08-750 68 08

BOKA TID