Tandlossning

Tandlossning orsakas av infektion pga av bakterier där tanden sitter fast och gör så att tanden sakta lossnar från käken. Du kan undvika detta genom att ha en god munhälsa och hålla dina tänder rena varje dag. Har du en pågående infektion är det viktigt att du får snabb hjälp.

Hem » Behandlingar » Tandlossning

Förebygg tandlossning med bra munhälsa i Kista. Tandlossning orsakas av infektioner pga bakterier som får tänderna att lossna från käken. Genom att hålla dina tänder rena varje dag kan du undvika tandlossning. Om du redan har en pågående infektion är det viktigt att du söker professionell hjälp så snart som möjligt för att åtgärda problemet och förebygga ytterligare tandlossning.

Tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation orsakas av bakterier i munnen. Om tänder och tandkött inte rengörs bildas ett lager av bakterier längs tandköttets kant. Detta lager kallas plack. Om placket inte avlägsnas regelbundet uppstår en inflammation.

Det finns två huvudtyper av tandköttsinflammation:

Gingivit (tandköttsinflammation) är den medicinska termen för inflammation i gingivan (tandköttet). Det är en mild form av tandköttssjukdom som ger ett rött, svullet och blödande tandkött, särskilt när man använder tandtråd, borstar eller biter i något hårt.

Periodontit/parodontit: bakterieinfektion i tandfästet, också kallat tandlossningssjukdom. Detta är en vidareutvecklad form av tandköttssjukdomen och har samma symptom som gingivit. Paradontit kräver ibland kirurgisk behandling. Detta utförs då av oss eller vår specialist. I vissa fall kan man med hjälp av fosterproteiner stimulera bentillväxt och återfå benfästen.

Om du känner smak av blod, svullnad i tandköttet eller det börjar bli mycket tandsten bör du kontakta en av våra tandhygienister.

Vad är paradontit?

Paradontit är inflammation i tandköttet med bennedbrytning, är en vidareutvecklad form av sjukdomen och har samma symptom som gingivit. Paradontit kräver ibland kirurgisk behandling. Detta utförs då av oss eller vår specialist. I vissa fall kan man med hjälp av fosterproteiner stimulera bentillväxt och återfå benfästen.

BOKA UNDERSÖKNING

Sida publicerad:   2021-11-10
Senast uppdaterad:   2024-01-23
Granskad av:   Bita Amirkia – Leg. Tandläkare & VD

Har du några synpunkter till sidans innehåll? Maila till oss här

Relaterade sökord inkluderar: tandvård, munhälsa, tandhygien, infektioner, tandlossning, tandlossning behandlingar.

Behöver du tandvård?

Om du söker professionell tandvård i Kista har du kommit rätt. Vår tandklinik i Kista har ett team av erfarna tandläkare som erbjuder ett brett utbud av tandvårdstjänster, från grundläggande tandvård till mer avancerade behandlingar. Vi strävar efter att erbjuda högkvalitativ tandvård i en avslappnad och vänlig miljö, och vi ser alltid till att du känner dig bekväm och väl omhändertagen under din tid hos oss.

08-750 68 08

BOKA TID