Porslinfasader & kronor

Fasader är individuellt anpassade tunna skal av porslin eller plast i önskad tandfärg. Tandfasaderna sätts fast på framtänderna för få en finare vackrare leende. Patienten får en så perfekt som möjligt utseende  beträffande färg, form och storlek. och får det leende hen önskat sig.

Hem » Estetisk tandvård » Porslinsfasader och kronor

Porslinkronor och broar

Vad är en tandstödd krona eller bro?

En tandstödd krona är en ny tandkrona bro som fästs på din befintliga tand. Först görs eventuella förbehandlingar för att hålla munhålan frisk, exempelvis kan en underlagning eller  rotfyllning eller stift förankring behöva göras. Sedan sliper man tanden för att ge plats åt nya porslinkronan. Den konstgjorda kronan fästs sedan direkt på din befintliga tand med cement efter att du har godkänt form och färg på den. Saknar man flera tänder gör man en bro mellan två stöttänder som förankrar bro mellan detta görs hängandeled (konstgjorda tänder av porslin )

En bro håller ungefär 10 år men det finns broar som håller mer än 25 år . Att hålla en god munhygien och går till tandläkaren regelbundet påverkar livslängden självklart. Man gör en krona när större del av tanden har gått sönder på grund av fraktur eller karies etc.

Porslinfasader & plastfasader

Porslinfasader är betydligt dyrare än plastfasader men håller 10-25 år utan att ändra färg form plastfasader håller upp till 5 år och kan ändra färg därför kan det bli dyrare i längden att välja plastfasader vilket framställs klinisk av tandläkare på plast och tar flera timmar om man väljer att gör flera tänder. Porslin fasader tillverkas av tandtekniker .

Tandtekniker kan göra en Wax-upp på modell där du kan se vad du kan förvänta dig innan man gör en ingrepp på tänder. Detta kostar beroende på hur många tänder som ska behandlas och tandläkare kommer att informera dig mer vid konsultation.

Porslinfasader

Konsultation och bedömning: Först och främst träffar patienten tandläkaren för en konsultation. Under denna tid diskuteras patientens önskemål och förväntningar. Tandläkaren bedömer också patientens tandhälsa och bestämmer om en porslinfasad är lämplig för att åtgärda eventuella estetiska bekymmer eller skador på tänderna.

Avtryckstagning: Efter att ha beslutat sig för att gå vidare med porslinfasaden, tar tandläkaren avtryck av patientens tänder. Dessa avtryck används sedan för att skapa en exakt modell av patientens mun, vilket är avgörande för tillverkningen av skräddarsydda porslinfasader

Tillverkning av porslinfasad: Med hjälp av den exakta modellen av patientens mun tillverkar en tandtekniker en skräddarsydd porslinfasad. Porslin används vanligtvis på grund av dess naturliga utseende och hållbarhet.

Förberedelse av tanden: Innan porslinfasaden kan fästas på patientens tand måste tandläkaren förbereda tanden. Detta kan innebära att en tunn del av tandens framsida avlägsnas för att skapa utrymme för fasaden. Ibland kan även andra behandlingar behövas, såsom att bygga upp tanden eller utföra en rotfyllning.

Anpassning och fästning: När porslinfasaden är färdig tillverkad, testar tandläkaren passformen och färgen för att säkerställa att den passar perfekt och ser naturlig ut. Om allt är i ordning fäster tandläkaren fasaden permanent på patientens tand med hjälp av ett starkt tandläkargraderat cement.

Efterbehandling och justeringar:Efter att fasaden är fäst kan tandläkaren göra eventuella justeringar för att säkerställa att patienten är bekväm och att fasaden passar korrekt. Det kan också innebära att polera fasaden för att ge den en fin finish och naturlig glans.

Observera om du har lagningar porslintänder eller tandsmycke påverkas inte av blekning. Det går att byta ut lagningar eller porslintänder efter blekning för att uppnå bästa resultat eftersom lagningar fasader ändrar inte färg med tandblekning

BOKA UNDERSÖKNING

Sida publicerad:   2018-07-10
Senast uppdaterad:   2022-03-01
Granskad av:   Bita Amirkia – Leg. Tandläkare & VD

Har du några synpunkter till sidans innehåll? Maila till oss här

Behöver du tandvård?

Om du söker professionell tandvård i Kista har du kommit rätt. Vår tandklinik i Kista har ett team av erfarna tandläkare som erbjuder ett brett utbud av tandvårdstjänster, från grundläggande tandvård till mer avancerade behandlingar. Vi strävar efter att erbjuda högkvalitativ tandvård i en avslappnad och vänlig miljö, och vi ser alltid till att du känner dig bekväm och väl omhändertagen under din tid hos oss.

08-750 68 08

BOKA TID